Διατροφή, ο πολύτιμος σύμμαχος των Πανελληνίων…

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια απαιτητική και κρίσιμη περίοδο της ζωής κάθε εφήβου κι ως τέτοια χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας, τόσο σε πνευματικό όσο και σε σωματικό επίπεδο.

Οι πανελλήνιες είναι δίχως αμφιβολία η πιο στρεσογόνα και πιεστική περίοδος της μαθητικής μας ζωής. Όσο καλή διαχείριση χρόνου κι αν κάνει κανείς όμως, όσο καλή ψυχολογία κι αν διατηρήσει, όσο συστηματικό διάβασμα κι αν καθιερώσει, αν δεν φροντίσει να καλύψει μέσω μιας σωστής και υγιεινής διατροφής τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού του σε ενέργεια, κινδυνεύει να μην αποδώσει στο μέγιστο βαθμό. Η πνευματική συγκέντρωση, η μνήμη, η παρατηρητικότητα και η συναισθηματική ισορροπία φαίνεται να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις διατροφικές μας συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι λοιπόν να φροντίσουμε τον οργανισμό μας ελέγχοντας πρώτα απ’ όλα το «καύσιμό» του.

Πως μπορούμε, ωστόσο, να διατηρήσουμε τα ποσοστά επιτυχίας μας υψηλά μέσω μιας σωστής διατροφικής ρουτίνας; Ποιες διατροφικές συμβουλές υπόσχονται να μας χαρίσουν καλύτερα αποτελέσματα;

1. Μην ξεχνάς το πρωινό…
Μετά από ένα κουραστικό βράδυ διαβάσματος είναι βέβαιο πως οι αποθήκες ενέργειας του οργανισμού μας έχουν αδειάσει. Ένα σωστό πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες θα μας δώσει την απαιτούμενη ώθηση για να  ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που μας επιφυλάσσει η νέα μέρα. Ένα υγιεινό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει ένα γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), δημητριακά ή κάποιο άλλο αμυλούχο τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες (βρώμη, ψωμί ολικής άλεσης, κέικ κ.α.) και κάποιο φυσικό χυμό ή φρούτο.

2. Φάε λίγο και συχνά…
Η συνεχής απασχόληση του νου με δυσεπίλυτα προβλήματα, ερωτήσεις κρίσεως και προσπάθειες απομνημόνευσης δύναται να οδηγήσει αρκετά γρήγορα σε πνευματική εξάντληση. Τα συχνά και θρεπτικά γεύματα (κάθε 2-3 ώρες) βοηθούν στην πνευματική συγκέντρωση και την ενίσχυση της μνήμης. Επίσης, σε αντίθεση με τα μεγάλα γεύματα που μπορεί να προκαλέσουν κόπωση και υπνηλία, τα μικρά γεύματα βοηθούν στην αφύπνιση και ενδυνάμωση του οργανισμού. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται  σε τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως το κόκκινο κρέας και τα όσπρια, στα ψάρια και τα θαλασσινά, στους ξηρούς καρπούς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

3. Διάλεξε το σωστό σνακ…
Ένα συχνό λάθος των μαθητών αλλά και των γονέων κατά την διάρκεια των εξετάσεων είναι η επιλογή τροφίμων με υψηλή θερμιδική και χαμηλή θρεπτική αξία ως σνακ (π.χ. πατατάκια, παγωτά, μπισκότα κ.α.). Η συστηματική κατανάλωση των τροφών αυτών σε συνδυασμό με την έλλειψη σωματικής άσκησης που χαρακτηρίζει την περίοδο αυτή, μπορεί να οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, χωρίς ταυτόχρονα να ενισχύουν τις επιδόσεις των εξεταζόμενων. Αντιθέτως, υγιεινά σνακ όπως φρούτα και λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά (ξηροί καρποί, σολομός, τόνος κ.α.), γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι και τυρί) και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (ψωμί ολικής άλεσης, φρυγανιές, δημητριακά κτλ.) ενδυναμώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, βοηθούν στην διατήρηση του σωματικού βάρους, βελτιώνουν την ψυχολογία, τονώνουν τη μνήμη και ενισχύουν τη συγκέντρωση.

4. Απόλαυσε τη σοκολάτα σου…
Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα σνακ κατέχει η μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωσή της απελευθερώνει στον οργανισμό  ενδορφίνες, ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεσή μας και ενισχύουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες. Ταυτόχρονα η υψηλή συγκέντρωσή της σε αντιοξειδωτικά, καφεΐνη και σίδηρο βοηθά στην τόνωση του οργανισμού και την διατήρηση της ενέργειάς μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Ενυδατώσου…
Εκτός από τη διατροφή, εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του σώματος και του νου παίζει η κατανάλωση υγρών. Το νερό και οι φυσικοί χυμοί μας βοηθούν να αποφύγουμε την αφυδάτωση που επιδρά αρνητικά στην πνευματική λειτουργία. Η συνιστώμενη κατανάλωση νερού είναι περίπου 2 λίτρα την ημέρα, αν και εδώ ισχύει το «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα».

6. Ενίσχυσε τις δυνάμεις σου…
Κατά την διάρκεια των εξετάσεων και οδεύοντας προς την τελική ευθεία, είναι πολύ πιθανό να νιώσουμε ότι μας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μας. Τότε, είναι η κατάλληλη στιγμή να προμηθευτούμε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα ή  ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C, πάντα συμβουλευόμενοι το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσέξουμε την συγκέντρωση  καφεΐνης του εν λόγω σκευάσματος, καθώς η υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση του νευρικού μας συστήματος.

 

Και να θυμάσαι: «Δεν μπορεί κάποιος να σκεφτεί καλά, να αγαπήσει καλά, να κοιμηθεί καλά, αν δεν έχει φάει καλά». (Virginia Woolf, 1882-1941, Βρετανίδα συγγραφέας)

Ελένη Ξανθή Τρουπιώτη
ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
ΜΔΕ σε φιλοσοφία και λογοτεχνία.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email