Κάνε το διάβασμά σου παιχνιδάκι…

Η επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως η καλή ψυχολογία, η υγιεινή διατροφή και η σωστή προετοιμασία του εξεταζόμενου. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες, ωστόσο, δεν είναι άλλος από την σωστή διαχείριση χρόνου.


Οι Πανελλήνιες αποτελούν μια πολύ σημαντική και απαιτητική περίοδο για κάθε μαθητή αφού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το ακαδημαϊκό και επαγγελματικό του μέλλον. Το να επιτύχει κανείς τη μέγιστη δυνατή απόδοση με βάση τις δυνατότητές του, είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της, είναι η σωστή διαχείριση χρόνου και το ποιοτικό διάβασμα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αδυνατούμε να συγκεντρωθούμε στο διάβασμα ή επιλέγουμε να το μεταθέτουμε και να ασχολούμαστε με άλλες δραστηριότητες (καθάρισμα δωματίου, βόλτες, ενασχόληση με το κινητό), πιστεύοντας πως έτσι θα απαλλαχτούμε δια μαγείας απ’ αυτό. Το μόνο που καταφέρνουμε, ωστόσο, είναι το να καθυστερούμε και εν τέλει να αγχωνόμαστε τρέχοντας να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Η αλήθεια είναι πως το διάβασμα θέλει τόσο κόπο όσο και τρόπο. Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα μοιραστούμε μαζί σας κάποιες μικρές συμβουλές που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη.

1. Χώρισε τα μαθήματα σε ενότητες…
Η ύλη των μαθημάτων δείχνει χαοτική και είναι λογικό να σου προξενεί άγχος και φόβο. Γι’ αυτό χώρισέ την σε ενότητες και μαθήματα που είναι εύκολο να διαχειριστείς και να διαβάσεις μέσα σε λίγες ώρες.

2. Γίνε ερευνητής…
Όταν διαβάζεις και προσπαθείς να αποστηθίσεις στείρες πληροφορίες και δυσνόητα κείμενα, είναι εξαιρετικά πιθανό να βαρεθείς και να τα παρατήσεις. Για να αποφύγεις μια τέτοια εξέλιξη, προσέγγισε το κείμενο που διαβάζεις με ενδιαφέρον σαν να είσαι ερευνητής. Ψάξε πληροφορίες σχετικά με το θέμα του, τοποθέτησέ το στο σωστό χωροχρονικό πλαίσιο, ακόμη και μοιράσου πληροφορίες με φίλους ή την οικογένειά σου. Έτσι όχι μόνο το διάβασμά σου θα γίνει πιο ενδιαφέρον, αλλά θα έχεις και περισσότερες πιθανότητες να ανακαλέσεις πληροφορίες όταν χρειαστεί.

3. Διάβασε με σύστημα…
Όρισε εκ των προτέρων την ποσότητα της ύλης ή τον χρόνο που έχεις σκοπό να διαβάσεις. Έχει παρατηρηθεί πως άλλοι μαθητές λειτουργούν καλύτερα διαβάζοντας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προτού κάνουν διάλειμμα (πχ. μια ώρα διάβασμα και δέκα λεπτά διάλειμμα) και άλλοι θέτοντας ως στόχο να τελειώσουν ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ύλης (π.χ. διάβασμα ως την σελ. 14 και έπειτα δεκαπέντε λεπτά διάλειμμα). Ανακάλυψε ποιος από τους δυο τύπους είσαι και εκμεταλλεύσου το.

4. Επιβράβευσε τον εαυτό σου…
Θέσε έναν ημερήσιο στόχο διαβάσματος για κάθε μάθημα (π.χ. δέκα σελίδες ή οκτώ ασκήσεις) και μια αγαπημένη σου δραστηριότητα ή σνακ ως επιβράβευση. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα έχεις ως κίνητρο για να διαβάσεις μια βόλτα με τους φίλους σου, μια ώρα χαλάρωσης στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, την αγαπημένη σου σοκολάτα ή ό,τι άλλο σκεφτείς.

5. Απομάκρυνε τους πειρασμούς…
Αν δεν θες να χάνεις πολύτιμες ώρες λόγω της αδυναμίας σου να συγκεντρωθείς, φρόντισε να απομακρύνεις από δίπλα σου οτιδήποτε σ’ αποσπά. Το κινητό, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, ακόμα και αντικείμενα ή πρόσωπα με τα οποία συνηθίζεις να ξεχνιέσαι και να περνάς πολλές ώρες πρέπει να απομακρυνθούν από το χώρο που διαβάζεις. Όταν τελειώσεις, άλλωστε, μπορείς να περάσεις όσο χρόνο θες μαζί τους.

6. Μην επαναπαύεσαι…
Όσο σκληρά κι αν έχεις δουλέψει, όσο κι αν βαριέσαι να ασχοληθείς με το διάβασμα, ό,τι και αν σου έχει συμβεί σε προσωπικό επίπεδο προσπάθησε να διαβάσεις έστω και μια ώρα τη μέρα. Πιο σημαντικό από το να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η ύλη, είναι το να μην χάνεις την επαφή και την τριβή με το διδακτικό αντικείμενο.

Και να θυμάσαι: «Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει».(Μέγας Αλέξανδρος, 356-323 π. Χ., αυτοκράτορας της Μακεδονικής αυτοκρατορίας)

Ελένη Ξανθή Τρουπιώτη
ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Κρήτης
ΜΔΕ σε φιλοσοφία και λογοτεχνία.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email